Види дієт, принципи дієт

Види дієт, принципи дієт

Види дієт, принципи дієт

Що таке дієта?

Дієта — це їжа, яку приймає хворий. Склад дієти може бути різним. Це залежить від того, якою хворобою страждає людина. Існує чимало захворювань (в основному пов’язаних з порушенням обміну речовин), які можна досить успішно лікувати за допомогою дотримання спеціальної дієти.

У цьому випадку пацієнт може обійтися без ліків.

Дієта при надмірній вазі

На думку фахівців, надмірна вага свідчить про порушення енергетичного балансу, при якому організм отримує більше калорій, ніж може витратити. З іншого боку, виявилося, що люди по-різному використовують надлишок калорій, наприклад, у огрядних людей надлишок калорії накопичується в жировому шарі, а у людей з нормальною вагою — «спалюється». Яскраво виражена повнота — це не тільки косметична проблема, а й важливий чинник ризику в розвитку багатьох захворювань.

Надмірна вага сприяє виникненню різних хвороб (наприклад, цукрового діабету, інфаркту міокарда, атеросклерозу, гіпертензії, подагри, запору, порушення дихання, хвороб підшлункової залози та жовчного міхура та ін.). Щоб позбутися надмірної ваги, треба дотримуватися дієти. вести активний спосіб життя.

Нульова дієта

В основі т. Зв. нульовий дієти лежить відмова від їжі протягом 3-4 тижнів. До цих жорстких заходів можна вдатися тільки під суворим контролем лікаря.

Майже завжди ця дієта дозволяє позбутися від надмірної ваги, однак, як правило, ненадовго.

Редукційна дієта

При дотриманні редукційної дієти добова потреба в калоріях обмежується до 800-1000 ккал. Цю дієту слід дотримуватися протягом декількох тижнів. Вам знадобляться побутові ваги, таблиці, що містять детальну інформацію про калорійність різних харчових продуктів, і, зрозуміло, сильна воля і трохи фантазії при складанні меню.

Дієта для людей похилого віку

Старість — це не хвороба, проте потреби тіла похилого та молодого людини багато в чому розрізняються. Енергетична цінність їжі, прийнятої літньою людиною за добу, не повинна перевищувати 2000 ккал. Справа в тому, що зазвичай люди старшого віку виконують не настільки інтенсивну фізичну роботу і менше рухаються.

У літніх людей відзначається підвищена потреба в білках, але вони повинні дещо обмежити вживання жирів і вуглеводів. Тому, звичайно, їм слід споживати менше цукру і солодощів. Літнім людям не рекомендується приймати їжу у великих кількостях.

Найкраще їсти 5 разів на день, т. Е. Сніданок, другий сніданок, обід, полуденок і вечерю.

Спеціальні дієти

При сильному обмеження споживання одного з основних поживних речовин (наприклад, вуглеводів) і збільшенні споживання іншого (наприклад, жирів) маса тіла починає зменшуватися. Ця особливість лягла в основу багатьох дієт. Ці дієти ефективні, але при їх дотриманні відзначається погіршення здоров’я.

Тому якщо Ви вирішили позбутися зайвої ваги за допомогою такої дієти. то спочатку порадьтеся з лікарем.

Які харчові продукти можна приймати в їжу при дотриманні дієти?

Дозволяється приймати в їжу: хліб грубого помелу з висівками, сухарі, бездріжджовий дієтичний хліб, овочевий сік, цвітну капусту, листовий салат, цукіні, квасоля, хрін, спаржу, помідори, кучеряву і білокачанну капусту. Зрідка дозволяється картопля (парений або в мундирі), яблука, апельсини, груші, ягоди, персики, дині. Крім того, можна їсти нежирну телятину, яловичину, курятину дичину. На хліб можна покласти скибочку нежирної шинки, ковбаси, м’яса або курятини. Допустима будь-яка нежирна риба (напр.

Форель, тріска, морський лосось, лин). Нежирний сир і сир. У невеликих кількостях можна їсти масло, рослинний маргарин, олію, яйця (варені або збиті).

Забороняється приймати в їжу: цукор, солодощі, жирне молоко, сметану, вершки. Жирні соуси і майонез. Смажена картопля, їжу приготовлену на жирі.

М’ясо та рибу в панірувальних сухарях. Жирну ковбасу і сир. Плоди бобових рослин. Торти, пироги. Сухофрукти, горіхи.

Солодкі напої, пудинги, фруктові йогурти, алкоголь.

Дієта при цукровому діабеті

Для засвоєння вуглеводів організм потребує інсуліні. При цукровому діабеті в організмі виникає повний або частковий дефіцит інсуліну. Якщо підшлункова залоза здатна виробляти невелику кількість інсуліну, то в цьому випадку при дотриманні суворої дієти можна обійтися без ліків і ін’єкцій інсуліну.

Для діабетиків важливо не тільки кількість спожитих вуглеводів, але і їх види. Справа в тому, що вуглеводи різних видів всмоктуються і надходять з травного тракту в клітини організму людини з різною швидкістю. Чим довше триває засвоєння вуглеводів певного виду, тим більше вони підходять для діабетиків. Тому хворим на цукровий діабет забороняється їсти цукор в чистому вигляді. Діабетики повинні отримувати вуглеводи допомогою вживання в їжу картоплі, зернових, хліба, овочів і цукрозамінників.

У кожному конкретному випадку допустиму норму вуглеводів встановлює лікар. Як правило, діабетики повинні обмежити і кількість споживаних жирів — зазвичай добова норма не повинна перевищувати 60-80 г жирів.

Лікар вказує пацієнтові, страждаючому на цукровий діабет, скільки хлібних одиниць на добу він може з’їсти. Одна хлібна одиниця містить 12 г вуглеводів, 2 г білків, 60 ккал, трохи жирів — такий склад має кусень хліба.

Дієта при порушенні жирового обміну

Порушення жирового обміну, або гиперлипопротеинемии, можуть призвести до розвитку хвороб серцево-судинної системи. Найчастіше хворий з підвищеним вмістом ліпідів у крові страждає надмірною вагою. Іноді після нормалізації маси тіла нормалізується і концентрація ліпідів у крові. При гіперхолестеролемія пацієнт повинен дотримуватися дієти. Йому рекомендується вживати їжу, багату білками і вуглеводами, з низьким вмістом жирів і холестерину.

Невелика кількість холестерину міститься в знежирених молочних продуктах.

Дієта при хворобах шлунку і кишечника

При наявності тяжкої хвороби шлунка і кишечника пацієнтам часто доводиться протягом деякого часу дотримуватися голодну дієту. Лікувальне голодування відбувається тільки під наглядом лікаря в лікарні. Хворі, які страждають на виразкову хворобу шлунка, іноді застосовують дієту Leube (Леуба), яка складається з декількох етапів:

  • Перший етап: м’ясний бульйон, молоко, розм’якшені кекси або сухарі без цукру.
  • Другий етап: телячий мозок, голубці, курячі яйця, гречка, рис.
  • Третій етап: нежирна шинка, яловичий рубець, картопляне пюре, легкі борошняні страви, білий хліб.
  • Четвертий етап: ніжне смажене м’ясо, щука, локшина.
  • Потім поступовий перехід до нормальної їжі.

    Прийом алкоголю і куріння — неприпустимі

    Хворий повинен уникати всього, що подразнює шлунок, наприклад, гостра і смажена їжа, алкоголь, тютюн. Забороняється їсти продукти, що викликають здуття живота, наприклад, плоди бобових рослин.

    Дієта при хворобах печінки і жовчного міхура

    Людині, яка страждає хворобою печінки, прийом алкоголю строго заборонений! У їжу можна вживати молоко, м’ясо, рибу, яйця, зернові продукти та овочі. Рекомендується обмежити споживання жирів. Хворим на жовчнокам’яну хворобу не слід їсти сильно охолоджені страви та напої.

    Неприпустимі жирна їжа, поєднання жирної їжі з яйцями, а також печені та смажені страви.

    Дієта при гіпертонічній хворобі

    Пацієнти з підвищеним кров’яним тиском повинні виключити або обмежити споживання кухонної солі. Крім того, необхідно нормалізувати масу тіла.

    Дієта при подагрі

    Щоб уникнути накопичення в тканинах кристалів сечової кислоти, м’ясо треба вживати з особливою обережністю. Ковбаса, риба, раки, морепродукти та ікра припустимі лише в невеликих кількостях. Забороняється їсти плоди стрічкових рослин, спаржу, шпинат, гриби і неочищені плоди зернових.

    Рекомендуються молочні продукти, яйця, фрукти і фруктові соки, овочі, картопля, рис, білий хліб. Жири, кава, чай і какао не шкодять пацієнтові.

    Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!